hu / en

A Magyar Közgazdasági Társaság 52. Közgazdász-vándorgyűlése

Tíz év az EU-ban: az elkötelezettség és a nyitottság szerepe a gazdasági növekedésben. Ez lesz a címe a Magyar Közgazdasági Társaság 52. Közgazdász-vándorgyűlésének, amelynek idén szeptember 4. és 6. között – nyolc év után ismét – Nyíregyháza ad otthont. A KRTK kutatói közül szekció elnökként Muraközy Balázs, előadóként pedig Cseres-Gergely Zsombor, Horn Dániel és Molnár György vesz részt a vándorgyűlésen.

A közgazdász-vándorgyűlések a hazai közgazdász szakma legrangosabb és legnagyobb éves összejövetelei: a háromnapos tanácskozások plenáris és szekcióülésein a jegybank elnöke és alelnöke, a nemzetgazdasági miniszter és más vezető gazdaságpolitikusok – jelenlegi és volt kormánytagok, szakpolitikusok –, a pénzügyi és üzleti élet kulcsszereplői, gazdaságkutatók, akadémikusok és egyetemi tanárok tartanak előadásokat a mintegy félezer fős, hazai és határainkon túli magyar közgazdászokból álló hallgatóság előtt.

Nyolc évvel ezelőtt, 2006-ban Magyar helyteremtés Európában címmel szervezett vándorgyűlést Nyíregyházán Magyarország egyik legnagyobb hagyományú szakmai-tudományos egyesülete, a több mint ötezer tagot számláló Magyar Közgazdasági Társaság. Akkor az egyensúly, a konvergencia és a felzárkózás hármasának kihívásait tárgyalták végig a hazai közgazdász szakma képviselői. Az akkori tanácskozás egyik központi témáját az ország felkészülése adta 2007 és 2013 közötti európai uniós költségvetési időszakra. Most, nyolc évvel később a nyíregyházi vándorgyűlés résztvevői a múlt értékelése mellett első kézből kaphatnak tájékoztatást többek között a 2014–20-as időszakra vonatkozó uniós támogatási rendszerről, valamint a gazdaság- és monetáris politika aktuális kérdéseiről.

A közgazdász-vándorgyűlés előadói között idén is ott lesznek a gazdasági-pénzügyi kormányzat, a tudományos élet és az üzleti szféra jeles képviselői, vezetői. Így a konferencia plenáris ülésein előadást tart többek között Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke, Szijjártó Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára, Török Ádám akadémikus, a Magyar Tudományos Akadémia főtitkára, az MKT alelnöke, valamint Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke is.

A csütörtöki és a szombati plenáris előadások mellett szeptember 5-én, pénteken hat egész napos (a 2014–20-as támogatási rendszer újdonságai, gazdaságpolitika, pénzügyek, külgazdaság, informatika, fejlesztéspolitika) és négy félnapos (intelligens szakosodás a várostérségekben, mezőgazdaság és élelmiszergazdaság, vállalkozások, logisztika) szekcióban tárgyalhatják végig a magyar gazdaság aktuális kérdéseit a résztvevők. Az egyes szekciókban vezető kormányzati tisztségviselők, bankárok, üzletemberek, elemzők, a kutatási terület képviselői fognak előadást tartani. 

Az esemény honlapja
Részletes program