hu / en

A koronavírus válság gazdasági hatásai, gazdaságpolitikai reagálások külföldön

Soós Károly Attila írása a koronavírus járvánnyal összefüggő gazdasági kihívásokkal foglalkozó rovatban olvasható a KTI oldalán.

A visszaesésnek egy-egy országban több oka is lehet: gazdaságműködési korlátozások (partial or complete shutdowns), a dolgozók megbetegedése – ezek eddig kínálati sokkok –, nemzetközi együttműködési zavarok (beleértve a határzárakat), a gazdasági várakozásokkal kapcsolatos sokkok (itt főleg keresleti sokkokra gondolok).
Becslés csak a gazdaságműködési korlátozásokra van. Az OECD szerint ez havonta átlagosan 2%-kal csökkenti az éves GDP növekedését; ha három hónapig tartana, az a GDP 4-6 százalékos csökkenésével járna. (A közlekedésigép-gyártás és az egyéb személyi szolgáltatások teljes, az építőipar és a szakmai szolgáltatások 50 százalékos, minden más érintett ágazat 75 százalékos leállását föltételezve). A legnagyobb GDP-kiesés a kis- és nagykereskedelemben és a szakmai és ingatlanszolgáltatásokban (és Németországban a közlekedésigép-gyártásban) keletkezik.  A kiesés (GDP-csökkenés) Kanadában 25 százalék alatti, Németországban közel 30%-os, Franciaországban, Nagy-Britanniában, Olaszországban és az USA-ban 25 százalék fölötti (akár havi, akár éves szinten, a gazdaságműködési korlátozás időszakára). >>> Tovább a teljes cikkre