hu / en

Kerényi Ádám és Biró Péter cikkei a Hitelintézeti Szemle márciusi számában

Hitelintézeti Szemle, 20. évf. 1. sz. 2021. március

Kiútkeresés a digitális pénzügyi innovációk labirintusában –
A digitális pénzügyi rendszer szabályozási kihívásainak csapdája

Müller János – Kerényi Ádám

Tanulmány, pp. 103–126.

 

A pénzügyi rendszerben forradalmi gyorsasággal megjelenő digitális pénzügyi in-novációk szabályozási feladatait, kényszerét követjük nyomon. Meg kell teremteni a pénzügyi közvetítő rendszer versenyképességének és biztonságának feltételeit a digitális korban. Ennek megismeréséhez folyamatában követjük, hogyan jutnak el a szabályozók az ősrobbanás jellegű piaci megjelenéstől, az ébredésen és eszmélésen át a cselekvési kényszert kiváltó szembesülésig. Ekkor következik a feladat-meghatá-rozás időszaka. A hatékony szabályozáshoz a mögöttünk lévő időszak tanulságainak elemzése és a pénzügyi közvetítő rendszer lehetséges jövőképének felvázolása egy-aránt szükséges. Kettős feladatot kell elvégezni: a versenyképesség igényli a digitális fejlődés zavartalanságát, miközben a pénzügyi közvetítő rendszer működését nem sérthetik a digitális pénzügyi innovációk előnyösebb működési feltételei. Az azonos tevékenységek azonos szabályozásának elvét érvényre kell juttatni. A szabályozásban egyensúlyt kell teremteni e két érdek között, aminek hiánya szabályozási arbitrázst és aszimmetriát eredményez. Ellenőrizni kell a pénzforgalmi szolgáltatásokat ki-szolgáló technológiai innovációkat, a mesterséges intelligencia szabályozását és az adatvédelmet. A kiútkeresés és a kívánatos szabályozás folyamatát megzavarta a COVID19 globális járvány, melynek gazdasági, pénzügyi következményei e folyamat egyes szakaszait gyorsították, míg hatásuk máshol lassító volt.

Journal of Economic Literature (JEL) kódok: E58, G18, H21, O16, O36, O38

Kulcsszavak: FinTech/BigTech szabályozás, arbitrázs, aszimmetria, adatvezérelt folyamat, jövőkép, adózás, társadalmi hatások

_________________________________________________________________________________

Milgrom és Wilson munkássága az aukciók elméletében
és gyakorlati alkalmazásában

Biró Péter – Magyarkuti Gyula

Esszé, pp. 127–151.

Jelen esszé betekintést kíván nyújtani a nem szorosan ezzel foglalkozó olvasó szá-mára a 2020. évi közgazdasági Nobel-díjasok, Paul Robert Milgrom és Robert Butler Wilson szakterületébe, az aukcióelméletbe. Ahhoz, hogy megértsük, milyen megfon-tolásokból és milyen céllal kapták a Nobel-díjat, érdemes egyet hátralépve, nagyobb távolságból nézni a közgazdaságtan e területére. Emiatt nem kifejezetten csak az ő nevükhöz kötődő eredményekről számolunk itt be, hanem áttekintjük az ide vezető utat is. Végül kitekintést adunk a témakör jövőjére nézve, a mérnöki közgazdaságtan és piactervezés interdiszciplináris területeinek rövid ismertetésével.

Journal of Economic Literature (JEL) kódok: C78, D44, D47

Kulcsszavak:  aukció,  játékelmélet,  mechanizmustervezés,  piactervezés,  mérnöki közgazdaságtan