hu / en

Vigvári Andrással készített interjút a Pénzcentrum

„Itt vesznek most olcsón családi házat a pestiek vidéken: tudják, mire vállalkoznak?”

címmel készített interjút a Pénzcentrum online gazdasági portál kollégánkkal Vigvári Andrással (tud. segédmunkatárs, KRTK RKI KÉTO). Az interjú a koronavírus-járvány ingatlanpiacra gyakorolt hatásának egy speciális szegmensét, a zártkertekbe való kiköltözést, és ennek különböző aspektusait járja körbe.

“A koronavírus járvány nagy hatást gyakorolt az ingatlanpiacra is, rengeteg folyamat indult el egyidőben. Mindez meghatározhatja, hogyan alakul az egyes ingatlantípusok iránti kereslet a közeljövőben, és ezáltal az árak alakulását is. Amíg a nagyvárosi panelek veszítettek népszerűségükből, nagyot nőtt az érdeklődés például a használt családi házak iránt. Közben megjelent a második otthont keresők rétege is, és a nyaralók iránt is felélénkült az érdeklődés. A figyelem pedig egyre inkább ráirányul az úgy nevezett zártkertekre is, amelyek évtizedek óta jelentenek egyfajta lakáspiaci rést, alternatív lakhatási formát a városok szélén azok számára, akik nem tudják megfizetni az agglomerációt, vagy más okokból szorultak ki a lakott területek peremére.

A Pénzcentrum most Vigvári András szociológussal, a Közgazdasági- és Regionális Tudományi Kutatóközpont tudományos segédmunkatársával készített interjút annak kapcsán, hogyan váltak a zártkertek egykori mezőgazdasági területekből lakóövezetekké, milyen viszonyok uralkodnak ezeken a helyeken, vagy hogy milyen változásokat hozhat a járvány az ilyen ingatlanok iránti keresletben. Kiszoríthatják vajon a második otthont vásárlók a szegényebb rétegeket ezekről a területekről? Hogyan alakulhat a zártkertek jövője?”

Koós Anna – 2021. szeptember 5. – Pénzcentrum