hu / en

Az MTA Lendületesek rovatában bemutatkozik Biró Péter és a Mechanizmustervezés kutatócsoport

 

Lendületesek – Biró Péter

mta.hu – 2022. szeptember 20.

A Közgazdaság-tudományi Intézetben (MTA Kiváló Kutatóhely) működő, Biró Péter vezette Lendület-kutatócsoport az úgynevezett párosítási piacok kutatásával foglalkozik.

Kutatásaik nyomán számos társadalmi elosztófolyamat válhat egyszerre igazságosabbá és hatékonyabbá: például több és sikeresebb vesetranszplantációt végezhetnek a jövőben, és a középiskolába vagy egyetemre jelentkező diákok (és maguk az iskolák is) jobban megtalálhatják a számításukat.

Biró Péter, a Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Közgazdaság-tudományi Intézet főmunkatársa már második alkalommal nyert el támogatást
a Lendület-pályázaton.

Az előző időszakban is párosítási piacok mechanizmusaival foglalkozott kutatócsoportjával, és e téma kutatását folytatják a jövőben is. Bár a téma megnevezésében a „piac” kifejezés szerepel, az ily módon értelmezhető jelenségek nemcsak a közgazdaságtanban, hanem sokkal általánosabban fordulnak elő.

Közös jellemzőjük, hogy a piacok szereplőinek egyéni preferenciáik vannak, és a a korlátos mennyiségben rendelkezésre álló forrást egy központi algoritmus segítségével a legelőnyösebb elosztani számukra.

⮚ Tovább a teljes cikkre