hu / en

Koren Miklós az NKFIH Élvonal – Kutatási Kiválósági Programján támogatást nyert

Projektjének címe: A menedzserek piaca

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal kezelésében 2022. március 1-jén meghirdetett Élvonal – Kutatási Kiválósági Program keretében 10 kutatócsoport-vezető nyert el egyenként 270 és 320 millió forint közötti, összességében 3 milliárd forintnyi támogatást, köztük tudományos főmunkatársunk, Koren Miklós A menedzserek piaca című pályázatával.
A támogatói döntés az NKFI Hivatal által felkért értékelő testület bírálata, valamint a pályázók személyes projekt bemutató prezentációi alapján született meg.

“Egyes vállalatok sokkal sikeresebbek, mint mások. Ezek a különbségek országok között még nagyobbak: egy tipikus német vállalat jóval hatékonyabban működik, mint egy magyar. A vállalati siker egyik magyarázata a jobb menedzsmentben rejlik. A jobban vezetett vállalatokban a célok elérését minden téren rendszeresen mérik, és a dolgozók, vezetők ösztönzését szorosan ezen célokhoz kötik. Kutatásomban azt vizsgálom, hogy a jobb menedzserek országos szinten mennyivel járulnak hozzá a jobb gazdasági teljesítményhez. Három számszerűsíthető elméletet építek a menedzserek piacának tanulmányozására és német (1991-2021) és magyar (1980-2021) menedzser-adatok segítségével megbecslem ezeket. Megvizsgálom, hogyan nőtt a menedzseri pozíciók és menedzserek száma az 1990-es évek gazdasági liberalizációját követően; hogy a külföldi menedzserek mennyiben segítik a hazai gazdaságot; és a kereskedelmi gyakorlatok vállalatközi terjedését a menedzserek mozgásával.
A kutatásom bemutatja, hogy a menedzserek piacának hatékony működése hogyan segíti a nemzetgazdasági szintű fejlődést.”

A kutatási támogatás lehetőséget teremt arra, hogy a pályázó a következő öt évben olyan világszínvonalú eredményeket ígérő kutatási projektet valósítson meg Magyarországon, amely hozzásegíti az Európai Kutatási Tanács (ERC) által meghirdetésre kerülő kutatás-támogatási programokban való sikeres részvételhez.

Gratulálunk Koren Miklósnak!

Forrás: NKFIH – Eredményhirdetés