hu / en

A magyar állam milliárdokat költ a gazellákra – van értelme erre áldozni? – Muraközy Balázs cikke a KRTK blogban a Portfolion

 

A gyorsan növekvő – gazella – vállalatok fontos szerepet játszanak a munkahelyteremtésben, és ezért sok ország támogatja ezeket a cégeket.

Miközben a munkahelyteremtés fontos előny, eredményeink azt mutatják, hogy a gazella vállalatok nem motorjai a termelékenység-növekedésnek: a gyors növekedés időszakában is előfordul, hogy nem vagy negatívan járulnak hozzá az iparági termelékenység-növekedéshez, és azt követően sem látunk pozitív hatást.

A gazella – gyorsan növekvő – vállalatok támogatása világszerte népszerű szakpolitika. A Világbank például könyv hosszúságban vizsgálta ezeknek a cégeknek a jellemzőit és az őket segítő szakpolitikákat különféle országokban, például hazánkban is. Magyarországon 30 milliárdos költségvetéssel indítottak programokat a potenciálisan gyorsan növekvő cégek támogatására.

Érdemes-e az adófizetők pénzéből támogatni a gazellákat, vagy vannak annak jobb felhasználási módjai is? Tulajdonképpen mit adtak nekünk a gazellák? A szakirodalom leginkább stabil eredménye az, hogy ezek a cégek nagymértékben hozzájárulnak a munkahelyteremtéshez. De vajon ez elég erős érv a kiemelt támogatáshoz? Adnak-e nekünk mást is a gazellák?

⮚ Tovább a teljes cikkre: Muraközy Balázs –  2022. október 3. – KRTK Blog / portfolio.hu

Címlapkép: Getty Images