hu / en

Az uniós gázstratégia hibáiért Magyarország is komoly árat fizethet

Kóczy Á. László cikke a KRTK Blogban a Portfolion

 

A szeptember végén üzembe helyezett, Norvégiát Dániával és Lengyelországgal összekötő balti gázvezeték már nem az eső ilyen fejlesztés az elmúlt időszakban.

Köztudott, hogy az orosz-ukrán háború és a szankciók miatt a megszokottnál kevesebb gáz áll a rendelkezésünkre és ez az uniós tagországokat új források, szállítási útvonalak felkutatására serkenti. Pedig lehet, hogy a “speciális hadműveletnek” éppen a stratégiailag elhibázott – és esetenként erkölcstelen – uniós energiapolitika ágyazott meg.

A nehezen szabályozható megújuló- és atomenergia-termelés és az aktuális fogyasztás közti különbséget jelenleg elsősorban rugalmas gázerőművek biztosítják. Európa hatalmas energiaéhségét nem tudja saját forrásokból fedezni; a közeli olcsó termelő Oroszországot és a fizetőképes uniós keresletet pedig mintha a Jóisten is egymásnak teremtette volna. Az olcsó orosz gáznak köszönhetően Európa versenyképes maradt, és a lakosság jólétben élt. Az ismétlődő orosz-ukrán gázviták, melyek miatt az európai gázellátás is akadozott, már évtizedekkel ezelőtt rávilágítottak az ilyen mértékű elköteleződés kockázataira.

⮚ Tovább a teljes cikkre
Kóczy Á. László – KRTK Közgazdaságtudományi Intézet – 2022. november 11. – Portfolio

Címlapkép: Getty Images