hu / en

Égető probléma sújtja Magyarországot, amit még pénzzel sem lehet megoldani – Bíró Anikó és Imre Blanka cikke

KRTK blogbejegyzés - Portfolio

 

A háziorvosi ellátásnak fontos szerepe van a lakosság egészségi állapotának javításában, a betegségek korai felismerésében. Számos nemzetközi tanulmány igazolja (pl. Chang és szerzőtársai 2011 és Macinko és szerzőtársai 2007), hogy a háziorvosi ellátás pozitív hatását a lakosság egészségére. Ugyanakkor a háziorvosok hiánya globális egészségügyi probléma, elsősorban vidéki területeken. Fejlődő és fejlett országok egyaránt próbálnak megoldást keresni a háziorvoshiány csökkentésére (WHO 2010), többek között oktatási programokkal és pénzügyi ösztönzőkkel. Jelen írásunkban a magyarországi háziorvosi letelepedési támogatás hatását elemezzük, előzetes eredményeink a KRTK-KTI holnapján elérhető műhelytanulmányunkban olvashatók.

A háziorvosi körzetek betöltetlenségi aránya 2011 óta folyamatosan nőtt. 2011 januárjában a körzetek 2,7%-a volt betöltetlen, 2022 novemberére ez az arány 10,5%-ra nőtt.

⮚ Tovább a teljes cikkre

Égető probléma sújtja Magyarországot, amit még pénzzel sem lehet megoldani

Bíró Anikó és Imre Blanka /ELKH Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Közgazdaságtudományi Intézete Egészség és Társadalom Lendület csoport/

2022. december 1. – Portfolio – KRTK Blog