hu / en

Kerényi Ádám és Müller János cikke megjelent a Hitelintézeti Szemle 2023. évi kínai nyelvű válogatáskötetében

 

 

 

Budapest, 2023. január 25. – A Hitelintézeti Szemle tudományos folyóirat legújabb kínai nyelvű válogatáskötetét a kínai Holdújévet követő harmadik napon jelentette meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB). A kiadvány az előző év legolvasottabb írásainak egy részét foglalja kötetbe.

A Szerkesztőbizottság 2023-ben is folytatja az öt éve megkezdett folyamatot és újabb kínai nyelvű válogatáskötetet jelentet meg annak érdekében, hogy a folyóirat kiemelt elemzései eljussanak a világ egyik leggyorsabban fejlődő és legnépesebb tudományos műhelyébe, egy sokkal szélesebb körű olvasóközönséghez. A kiadványokat az előző években övező megtisztelő érdeklődés igazolja, hogy a magyar tudományos ismeretterjesztő folyóirat kínai nyelven publikált írásai hiánypótló kezdeményezésnek bizonyulnak.

Az MNB a folyóirat kiadójaként a kínai nyelvű publikációval elsősorban a tudományos ismeretterjesztéshez, valamint a kínai-magyar gazdaságdiplomáciai kapcsolatok további mélyítéséhez kíván hozzájárulni.

A válogatáskötetben szereplő írások az Európai Unió centripetális és centrifugális erőiről, a növekedési vagy fejlődési csapda kérdéséről, a pénzügyi eszközök klímakockázati kitettségéről, a digitális jegybankpénz térhódításáról, a pénzügyi kirekesztődésről, a 2021. évi közgazdasági Nobel-díjasokról, az inflációról, a fenntartható közgazdaságtannal foglalkozó globális vitairatról, valamint a kínai geopolitikai gondolkodásról szólnak.

A kínai nyelvű kiadvány írásai elérhetők a Hitelintézeti Szemle honlapján: http://chinese.hitelintezetiszemle.hu/

 

央行数字货币的兴起
米勒·亚诺什,凯雷尼·阿达姆
57-76页
The Rise of Central Bank Digital Currencies
Müller János – Kerényi Ádám 
pp. 57-76.

A cikk angolul elérhető itt:  fer-21-3-ove1-muller-kerenyi.pdf (mnb.hu)