hu / en

Hajdú Zoltán az ELKH új tudományos zsebkönyvtár sorozat harmadik kötetének szerzője

Megjelent az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) és a Typotex Kiadó együttműködésében 2022-ben elindított Új tudományos zsebkönyvtár sorozat Államosodási folyamatok a Kárpát-medencében a XX. században című kötete, melynek szerzője Hajdú Zoltán, az ELKH Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont tudományos tanácsadója. A könyv már kapható a Typotex Kiadó üzleteiben és weboldalán, valamint a Libri és a Líra könyvesboltjaiban, illetve webáruházaiban. Az elektronikus változat rövidesen elérhető lesz az Interkönyv webáruházban és az eKönyv Magyarország oldalán.

Az európai államosodási folyamatok ‒ államok születése, átalakulása vagy megszűnése ‒ a történelem során szinte állandóak voltak. A XIX. század a nemzetállami törekvések előtérbe kerülését hozta, majd a XX. század két véres világháborúja újrarajzolta Európa politikai térképét. A Szovjetunió hidegháborús veresége után korábbi befolyási övezetében új államosodási hullám játszódott le.

A Kárpát-medence államföldrajzi viszonyai az 1867-es kiegyezéssel kaptak új államjogi és területi meghatározottságot. Az I. világháborús vereség a Monarchia és a Magyar Királyság felbomlását is kikényszerítette, a soknemzetiségű, nagy államalakulatot több kisebb, de ugyancsak soknemzetiségű állam váltotta fel. A II. világháború előtt és alatt államok sora szűnt meg, ugyanakkor új államok keletkeztek. A II. világháború után a győztes nagyhatalmak jelentős részben visszaállították a korábban megszűnt államokat (Ausztria, Csehszlovákia, Jugoszlávia). A hidegháború utáni politikai változások ismét új államok létrejöttéhez vezettek a Kárpát-medencében.

▸ Részlet a könyvből