hu / en

9th The Role of the State in Varieties of Capitalism (SVOC) konferencia

 

 

 

2023. október 16-17. között immár kilencedik alkalommal került megrendezésre a Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Világgazdasági Intézetének egyik legrangosabb nemzetközi konferenciája Az állam szerepe a kapitalizmus változataiban – A új államkapitalizmus ötven árnyalata a globális keleten és délen” (The Role of the State in Varieties of Capitalism (SVOC) – Fifty shades of new state capitalism in the global East and South) címmel.

A rendezvény idén szűkebb körben, műhelyvita jelleggel került megszervezésre, a téma legkiválóbb szakértői személyesen vettek részt a kétnapos rendezvényen és járták körbe az új államkapitalizmus és az állami szerepvállalás különböző megjelenési formáit és területeit több panelbeszélgetés keretében. A vitaindító plenáris előadást online is követhették az érdeklődők.

A vitaindító plenáris előadást Ilias Alami (Uppsala University Stockholm, Cambridge University) tartotta, akinek ebben a témában az elmúlt években számos rangos folyóiratban jelent meg cikke, és egy megjelent monográfiát is jegyez, míg az új könyve megjelenés alatt van. Előadásában az állami intervencionizmus új ciklusát helyezte globális perspektívába az alábbi címmel: „Az államkapitalizmus jövője a globális északon, keleten és délen” (State capitalist futures in the global North, East, and South). A fogalmi tisztázások után először az új államkapitalizmus strukturális meghatározó tényezőit mutatta be, majd a geoökonómiai hajtóerőket és stratégiákat elemezte. Végül a főbb következtetéseket a klímaváltozás, a neoliberalizmus jövője és a konvergencia tekintetében összegezte. A nagyon lendületes, érdekfeszítő és példákkal gazdagon illusztrált előadást számos hozzászólás és izgalmas vita követte, melynek keretében a résztvevők elsősorban a globális kelet perspektívájára hívták fel az előadó figyelmét, kiemelve az állami beavatkozások kockázatát és hátulütőit.

A panelelőadások három fő témát jártak körbe. Az első fókuszában az állami szerepvállalás a KKV-k és az innováció támogatása terén állt. A második panel az állami szerepvállalás lehetőségeit elemezte az autóipari zöldátmenet elősegítésében. Míg a harmadik panelbeszélgetés a 2022-23-as energiaválság tükrében elemezte a kis kelet-európai országok adaptációs lehetőségeit. Az előadók között fele-fele arányban voltak hazai és külföldi kutatók, így az előadások jó áttekintést nyújtottak a térségünkben zajló legújabb folyamatokról, a különbségekről és hasonlóságokról. A rendkívül magas színvonalú előadások anyagait lehetőség szerint egy vagy két folyóirat különszámban tervezzük megjelentetni.

A kétnapos eseménynek a HTK adott otthont (Budapest, Tóth Kálmán utca 4.), a második nap plenáris előadását online (Zoom-on) is követhették az érdeklődők.