hu / en

Ilyés Virág azt elemzi új blogcikkében, miképp befolyásolhatják szaktársi kapcsolataink a karrierünk alakulását

 

Ilyés Virág

 
a HUN-REN Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Közgazdaságtudományi Intézetében működő ANET Lab és a Budapesti Corvinus Egyetemen működő NETI Lab tudományos munkatársa
 
Afelől senkinek sincs kétsége, hogy az egyetem alatti kapcsolatépítés fontos. Ám érdemes felismernünk, hogy az egyetemi ismeretségek nem csupán társasági életünk kulcsszereplői lehetnek. A felsőoktatásban töltött időszak alatt felhalmozott kapcsolati tőke akár hosszabb távon, az egyetemi világon kívül is meghatározó lehet. Többek között a munkaerőpiacon is. Na de mégis, hogyan is segíthetnek minket szaktársi kapcsolataink a munkaerőpiacon és miképp is befolyásolhatják a karrierünk alakulását?
Nemrég megjelent tanulmányunkban arra kerestük a választ, hogy karrierünk szempontjából mégis mennyire fontosak az egyetemi kapcsolatok a pályára lépés időszakában, továbbá az azt követő korai munkaerőpiaci időszakban. Például, hogy az egyetem befejezése után könnyebben tudunk-e elhelyezkedni az egyetemi ismerősök segítségével? Avagy, hogy jobban megtaláljuk-e a hozzánk leginkább passzoló, adott esetben jobb és jobban fizető pozíciókat, ha kiaknázzuk egyetemi kapcsolatainkat? Az elemzéshez a KRTK Adatbankjának adminisztratív államigazgatási adatgyűjtését használtuk, mely anonimizált formában, havi szinten vezeti a magyarországi munkavállalók felének (többek között) bér- és foglalkozási adatait.