2023. október 19-én és 20-án kétnapos nemzetközi agrárgazdaságtani konferenciát tartottunk a HUN-REN Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont, Közgazdaság-tudományi Intézetének Agrárgazdaságtan és vidékfejlesztés kutatócsoportja szervezésében.
Időpont: 2023. október 19-20.
Helyszín: MTA Humán Tudományok Kutatóháza, 1097 Budapest Tóth Kálmán u. 4. / T. 4. 24 – es előadóterem
A rendezvényen Fertő Imre főigazgató, az Agrárgazdaságtan és vidékfejlesztés kutatócsoport vezetőjének nyitóbeszéde után 5 szekcióban 12 prezentáció hangzott el hazai, valamint lengyel, cseh, szlovén, olasz és észt kutatók előadásában az alábbi program szerint:
Thursday, 19 October 2023
10:00 Imre Fertő (HUN-REN, CERS): Introduction
Efficiency
10:10: Andrzej Pisulewski (Cracow University of Economics): The impact of ecologisation degree on total factor productivity change and its components: The case of dairy sector in Poland
10:50: Lukas Cechura (Czech University of Life Sciences): Determinants of persistent and transient inefficiency
11:30: Lajos Baráth (HUN-REN, CERS): Examination the Effect of Participation in Agri-Environmental schemes (AES) on farms’applied technology and technical efficiency
12:10:13:10 Lunch break
Supply chain issues
13:10: Gaetano Martino (University of Perugia): Tensions, hybridisations and actors’ readiness in digitalisation processes: the case of Parmigiano Reggiano
13:50: Jan Fałkowski (University of Warsaw): Poland’s apple sector quality puzzle
14:30: Gusztáv Nemes (HUN-REN, CERS): The knowledge economy of sustainable living
15:10-15:30 Coffee break
Agri-environmental policy
15:30: Štefan Bojnec (University of Primorska): Are female farmers are more environmentally friendly?
16:10: Zoltán Bakucs (HUN-REN, CERS): The effect of biodiversity on Hungarian farm productivity
Friday, 20 October 2023
Local Food
9:00: Adrianna Wojciechowska (Institute of Rural and Agricultural Development – Polish Academy of Sciences): Enhancing the resilience of urban farming systems – learning from international experience
9:40: Zsófia Benedek (HUN-REN, CERS): On the transformative potential of Hungarian local food-buying clubs.
10:20-10:40 Coffee break
Risk and policy
10:40: Olha Aleksandrova (Estonian University of Life Sciences): Downside risk aversion and input use of crop farmers in Estonia
11:20: Tibor Bareith (HUN-REN, CERS): Monetary Policy and Food Price Inflation: The Case of Hungary
12:00-13:00 Lunch break