hu / en

Megjelent Hardi Tamás: Urbanizáció és környezet – A városfejlődés okai és következményei című könyve

HUN-REN - Kaleidoszkóp Könyvek

 

 

Megjelent Hardi Tamás: Urbanizáció és környezet – A városfejlődés okai és következményei című könyve a Magyar Kutatási Hálózat (HUN-REN), a Libri Kiadó és a Magyar Kultúráért Alapítvány együttműködésében 2022-ben elindított Kaleidoszkóp Könyvek című tudományos ismeretterjesztő zsebkönyvsorozatban.

A sorozat kötetei kaphatók a Libri Könyvesboltokban és a libri.hu webáruházban. A HUN-REN kutatói által írt művek a hazai kutatás legfrissebb és legizgalmasabb eredményeit közérthető formában mutatják be a tudomány iránt érdeklődő közönség számára.

 

Hardi Tamás: Urbanizáció és környezet – A városfejlődés okai és következményei

 

A világ népességének a többsége városokban él, sőt a városlakók száma még ma is egyre nő. Ezek a térségek az emberi fogyasztás központjainak számítanak, így növekedésük jelentős mértékben felelős a környezetszennyezésért, ami napjaink egyik fő globális problémája.

Éppen a probléma fontossága miatt a kötet fókuszában a város és természeti környezetének kapcsolata áll. Milyen hatást gyakorol a városi létforma az ökoszisztémára? Hogyan változtatja meg a városi éghajlatot, a vízkörforgást, a talajt, a biodiverzitást, a területhasználatot? Hogyan fejleszthetjük tovább városainkat egy fenntarthatóbb, a 21. század elvárásainak megfelelő módon? Hogyan lehet megfelelni a növekvő lakosság igényeinek, s egyúttal olyan élhető környezetet teremteni, amely szolgálhatja a következő generációkat is? Ezekre a mindannyiunkat érintő kérdésekre kaphat választ a könyvből az olvasó.

Hardi Tamás PhD a HUN-REN Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont tudományos főmunkatársa, a Széchenyi István Egyetem egyetemi tanára. Városökológiát és környezeti gazdaságtant oktat. Fő kutatási területe Közép- és Délkelet-Európa városainak fejlődése, környezeti átalakulása.

A kötetről további információk: https://www.libri.hu/konyv/hardi_tamas.urbanizacio-es-kornyezet.html