hu / en

Jobb-e munkanélkülinek lenni, ha körülöttünk többen munkanélküliek?

Hajdu Tamás és Hajdu Gábor írása a KRTK blogban

Hajdu Tamás | Hajdu Gábor
 

A munkahely elvesztése nemcsak az anyagi helyzet romlását hozza magával, hanem szubjektív jóllétre, azaz az egyének által érzékelt életminőségre is negatív hatása van. A munkanélküliség szubjektív jóllétet romboló hatásában az anyagi nehézségeken túl az állás elvesztéséből fakadó pszichológiai, egészségügy és társadalmi következmények is tükröződnek. Sőt, a munkanélküliségnek hosszan tartó negatív jólléti következményei vannak: az állásukat elvesztők elégedettsége még több évvel az újbóli elhelyezkedés után sem tér vissza a korábbi szintre.

Az, hogy pontosan mekkora is a munkanélküliség negatív jólléti hatása, függhet azonban a körülményektől, például attól, hogy a munkanélküliek környezetében hány másik munkanélküli van, mekkora a munkanélküliségi ráta.

Nemrég megjelent tanulmányunkban 19 európai ország 137 régiójában vizsgáltuk meg, hogy hogyan függ össze a munkanélküliek szubjektív jólléte (élettel való elégedettsége és boldogsága) a regionális munkanélküliségi rátával. Az elemzéshez a European Social Survey, egy kétévente végrehajtott, minden országban azonos, folyamatosan ellenőrzött módszertannal végzett kérdőíves kutatás 2002 és 2017 közötti adatbázisát használtuk, ami több mint 130 000 aktív korú személy válaszait tartalmazta. Elemzésünkben arra fókuszáltunk, hogy a munkanélküliek foglalkoztatottakhoz viszonyított szubjektív jólléti hátrányát hogyan befolyásolja a munkanélküliségi ráta nagysága.

⮚ Tovább a teljes cikkre

 Címlapkép forrása: Getty Images