hu / en

Már születéskor eldől a magyar gyerekek sorsa – Hajdu Tamás és Kertesi Gábor írása a KRTK blogban

Hajdu Tamás – Kertesi Gábor
 

A szegény és jobbmódú gyerekek egészségi állapotában már egészen kis gyerekkorban jelentős különbségeket tapasztalunk. Ezek a különbségek az életkor előrehaladtával általában nőnek.
A kisgyermekkori egészség komoly hatással van a felnőttkori egészségre és a munkaerőpiaci sikerességre. Milyen tényezők játszanak szerepet a gyerekkori egészségi egyenlőtlenségek alakulásában? Kutatásunkban erre a kérdésre kerestük a választ.

Tanulmányunkban a születéstől a felnőtté válásig vizsgáltuk a magyarországi gyerekek egészségi állapotában fennálló társadalmi különbségeket tucatnyi adminisztratív és kérdőíves adatforrás alapján. A téma nem csupán a gyerekegészség felnőttkori kimeneteket befolyásoló szerepe miatt tarthat számot érdeklődésre. A kisgyerekkori egyenlőtlenségek a társadalmi igazságosság szempontjából is komoly figyelmet érdemelnek.Még a teljesítményelv legelszántabb hívei is nehezen találnak erkölcsi támpontot ahhoz, ha az egyenlőtlenségek közül a gyerekeket érintő egyenlőtlenségek társadalmi elkerülhetetlenségét kellene megindokolniuk, vagy ha ezeknek az egyenlőtlenségeknek bármilyen járulékos pozitív hatásairól akarnának szót ejteni. Kevés igazságtalanabb társadalmi egyenlőtlenséget ismerünk a gyerekeket érintő egyenlőtlenségeknél.

⮚ Tovább a teljes cikkre

Címlapkép forrása: Getty Images