hu / en

Megfizetjük? – a fenntartható élet tudásgazdasága – Nemes Gusztáv cikke a Parola folyóiratban

Megfizetjük? – a fenntartható élet tudásgazdasága I.

Nemes Gusztáv

Parola – Közösségfejlesztők Egyesülete – 2023/4 szám

Az alternatív, fenntarthatóbb, a civilizációs ártalmakra és az ökológiai lábnyomra jobban figyelő életmód iránti érdeklődés világszerte gyorsan nő. A lehetséges ökológiai katasztrófa árnyékában egyre több egyén, család és közösség szeretne változtatni fogyasztási szokásain, életvitelén. Erre a trendre építve talán esély van mélyreható társadalmi, kulturális változások elérésére, illetve arra, hogy a jelenleg uralkodó, növekedésre és technológiai megoldásokra építő, mechanisztikus rendszertől egy új, ökológiai paradigma felé mozduljunk el, ami a természeti erőforrások kiaknázása helyett a bolygó ökológiai rendszereinek fenntarthatóságára összpontosít.

Az éghajlatváltozás sürgető globális kihívás, az emberekben kortól, társadalmi státusztól függetlenül növekvő aggodalmat vált ki. Egy nemrégiben végzett nemzetközi felmérés szerint a fiatalok 65%-a aggódik az éghajlatváltozás miatt, és 45%-uk szenved az ezzel kapcsolatos szorongástól.  A fenyegetettség érzése növeli a közösségek ellenálló készségét (resilience), és ösztönöz a változtatásra. 

Cikkünk bevezetője egy négyrészes sorozatnak, mely a fenntartható élethez kapcsolódó tudást járja körül, tudásgazdasági szempontból. A cikk hangsúlyozza az alternatív, fenntartható életmód iránti növekvő érdeklődést, kitér az éghajlatváltozás globális kihívásaira, valamint az alternatív élelmiszerrendszerek fontosságára. Rávilágítunk a tudás és innováció szerepére a fenntarthatóság terén, különféle tudásrendszerek közötti különbségekre, és az ökológiai tudatosság terjedésének kihívásaira. A cikksorozat tervezett további részei bemutatják (1) Hideghegyi Menedék tudásgazdasági tevékenységét; (2) a fenntartható tudásgazdaság hazai jövőképeit és az odavezető utakat; (3) valamint egy a témában tervezett akciókutatás vázlatát. A sorozat célja, hogy mélyebb betekintést nyújtson és hozzájáruljon a fenntartható élet és tudásgazdaság alakulásának megértéséhez.