hu / en

Kézai Petra Kinga és szerzőtársai cikke a kassza nélküli üzletek működését és terjedését mutatja be

Kézai Petra Kinga  –  Rámháp Szabolcs  –  Szabó-Szentgróti Eszter
 

A múlt században még elképzelhetetlen volt egy üzlet a reklámokból jól ismert „kasszás Erzsi” nélkül, napjainkban azonban ez már valóság. Sőt egyre több országban hódítanak a kassza nélküli üzletek. A digitalizáció és a technológiai innovációk térhódításával megjelent egy új trend, a pénztár nélküli üzletek, amelyekben applikációk, kamerák és érzékelők váltják fel a humán pénztáros, személyzet szerepét. Ezen új technológiát világszerte számos startup vállalkozás kifejlesztette már, közülük is a legismertebb az amerikai Amazon Go. Azonban az elmúlt öt évben Európában is egyre terjed a technológia és immáron hazánkba is már megérkezett. A tanulmány a kassza nélküli üzletek kialakulását és terjedését mutatja be.

A mesterséges intelligencia (MI=Artificial Intelligence= AI) fejlődésével a gépek ma már képesek olyan technológiákat használni, mint a számítógépes látás, mélytanulás, képesek fényképeket, videókat készíteni, feldolgozni, elemezni. Ezen technológiára alapozva fejlesztette ki a világhírű webáruház az Amazon alapítója Jeff Bezos a kassza nélküli üzlet koncepcióját, amit Amazon Go-nak nevezett el. Bezos alapvető célja az volt, hogy felszámolja az üzletekben a sorban állást. 2018. január 22-én öt év fejlesztői munka után nyitott meg első önkiszolgáló Amazon Go üzlet amerikai Seattle-ben. Itt a vásárlók egy mobilalkalmazás segítségével az okostelefonjuk közreműködésével tudnak vásárolni.

A vásárlás során kamerák százai figyelik a vásárlót, majd a megalkotott algoritmus még a távozás előtt összesíti a megvásárolni kívánt termékek vételárát, amelyet levon a vásárló számlájáról.

Végül egy számlát küld a sikeres vásárlásról, így annak teljes folyamata a hagyományos kereskedelemhez képest humán erőforrás tekintetében csak távfelügyeletet és az árufeltöltést igényel.

Az elmúlt években az Amazon mellett világszerte számos startup vállalkozás fejlesztett már ki hasonló technológiát. Természetesen a koronavírus járvány kitörése és elterjedése ezt a trendet csak tovább erősítette.

A szakirodalomban számos terminológia ismert ezen új technológiára: „kassza nélküli üzlet” (cashierless store); „kassza nélküli koncepció” (cashierless concept); „Amazon Go”, mint az első működő üzlet, illetve az Amazon által „Csak sétálj ki” (Just walk out technology) technológiának elnevezett fogalmak. További megnevezések is használatosak a nemzetközi terminológiában, mint „személyzet nélküli bolt” (unmanned convenience store), „csak be- és kisétálsz üzlet” (walk-in walk-out store), „zökkenőmentes vásárlás” (frictionless shopping), „okosbolt” (smart store), „automata üzlet” (automated shop), „önkiszolgáló üzlet” (self-service store) és a „pénztár nélküli üzlet” (no-checkout store).

 

⮚ Tovább a teljes cikkre

Címlapkép forrása: Getty Images