hu / en

Kutatóink a hazai médiában és politikai közbeszédben Svédországról kialakított kép valódiságának jártak utána

Bodor Ákos – Hegedüs Márk – Szegedi Péter
 
A fenti, idézőjelben lévő cím talán túlzónak és hatásvadásznak tűnik, ugyanakkor meglehetősen hűen adja vissza valóságot. (Írásunk címét többek között a következő hír inspirálta.) Már amennyiben „valóság” alatt a hazai média, illetve a politikai közbeszéd egy része által az elmúlt években Svédországról kialakított képet értjük. Kutatásunkban azt vizsgáljuk, hogy ez a narratíva mennyiben tartható, amennyiben tudományos szempontok szerint összegyűjtött adatok és percepciók segítségével tárjuk fel azt, hogy valójában mit is tudunk a svéd társadalom állapotáról, és mit látunk, ha mindezt Magyarországgal hasonlítjuk össze. Jelen írás egy most kezdődő kutatás első eredményeit foglalja össze.

Az utóbbi években egyre gyakrabban jelentek meg Svédországgal kapcsolatos hírek a magyarországi médiában, illetve határozott meglátások a politikai kommunikációban. Mindezek következtében a közbeszédben is gyakran tapasztalhatóak a svéd társadalom működésével kapcsolatban akár egymásnak ellentmondó vélemények.

Ezek után joggal merül fel az a kérdés, hogy vajon mit gondolnak minderről a Svédországban élő magyarok, akiknek saját tapasztalatuk van az ottani élettel, a svéd társadalom működésével kapcsolatban. Körükben egy rövid online kérdőíves felmérést végeztünk, melyben a fentebb bemutatott, a magyar médiában felmerülő témákkal összefüggésben kérdeztük meg a véleményüket.

⮚ Tovább a teljes cikkre

Címlapkép forrása: Getty Images