hu / en

Az EU4Health Programme által támogatott EURO-KEP projektben fejlesztik vesecsereszoftverüket kutatóink

 

A HUN-REN Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont (HUN-REN KRTK) és az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) részvételével egy nemzetközi konzorcium sikeresen pályázott a EU4Health Programme felhívására, amely a nemzeti és nemzetközi vesecsereprogramok létrehozását és fejlesztését hivatott támogatni Európában. Az EURO-KEP nevű új projekt azt a KEPSOFT szoftvert fogja használni és tovább alakítani, amelyet a HUN-REN KRTK, az Óbudai Egyetem, a Glasgow University és az INESC TEC Porto kutatói fejlesztettek ki az ENCKEP COST Action (2016–2021) és a KEPSOFT COST Innovators Grant (2021–2022) keretében. A magyar vesecsereprogram beindítása 2024-ben várható.

A vesecsereprogramok azoknak a betegeknek nyújtanak segítséget, akik transzplantációra szorulnak, de a lehetséges élődonorjuk immunológiailag nem kompatibilis velük. Ezek a beteg–donor párok regisztrálhatnak a nemzeti vesecsereprogramokba, amelyek – általában két vagy három pár bevonásával – optimális csereköröket javasolnak, így az egyidejűleg kivitelezett transzplantációk révén minden beteg kompatibilis donorhoz juthat.

Több országban engedélyezett az altruisztikus donáció is, amikor egy önkéntes donor ajánlja fel a veséjét, ezzel elindítva egy láncolatot, ahol a beteg–donor párok – immár nem feltétlenül egyidejűleg – adhatják tovább ezt az ajándékot (ezeket a lehetőségeket a lenti kép illusztrálja). 

.

A legtöbb európai országnak már van működő vesecsereprogramja. Az elsőt Hollandiában alapították 2004-ben, a legnagyobb pedig az Egyesült Királyság programja, amelyben évente több mint 200 sikeres transzplantációt hajtanak végre. Egyes országcsoportok regionális együttműködésben szervezik a programjaikat. A Scandiatransplant az 50 éve működő halott donációs csereprogramja mellett 2019 óta az élődonoros vesecsereprogramot is szervezi, Ausztria Csehországgal és Izraellel folytat közös programot, míg Spanyolország Olaszországgal és Portugáliával szervez nemzetközi cseréket. Az európai alkalmazásokat egy kézikönyvben és egy tudományos cikkben foglalták össze, az optimalizálási gyakorlatokat pedig egy cikkben elemezték, amelyet az ENCKEP COST Action egyik – a HUN-REN KRTK tudományos munkatársa, Biró Péter által vezetett – munkacsoportja írt.

Az ENCKEP COST Action keretében kifejlesztettek egy vesecsereprogram-szimulátor szoftvert is, amellyel nemzeti és nemzetközi vesecsereprogramok hatékonyságát lehet elemezni az európai gyakorlatnak megfelelően. Az ezt követő KEPSOFT COST Innovators Grant célja pedig egy olyan szoftver kifejlesztése volt, amelyet a gyakorlati alkalmazások tudnak használni közös webalapú platformként. Ebben a nemzeti koordinátorok feltölthetik és megoszthatják egymással a regisztrált beteg–donor párjaikat, akik között a kompatibilitás tesztelését elvégzi a szoftver, majd a megadott kritériumok szerint optimális csereköröket javasol. Az ENCKEP-szimulátor és a KEPSOFT szoftver fejlesztésében a Biró Péter vezette HUN-REN KRTK KTI Mechanizmustervezés Lendület kutatócsoport tagjai, az Óbudai Egyetemen oktató Fleiner Rita és az általuk közösen témavezetett diákok vettek részt hazánkból.

.

2022-ben magyar kutatók segítették a KEPSOFT szoftver telepítését Madridban a spanyol vesecsereprogram kiszolgálására (Forrás: HUN-REN KRTK)

A spanyol vesecsereprogram kiszolgálására a KEPSOFT szoftver egy kezdeti verzióját már 2022 nyarán telepítették Madridban. A magyar program beindítása 2024-ben várható, amelyhez az OVSZ szintén a KEPSOFT szoftvert tervezi használni az új EURO-KEP projekt keretében.

 

Forrás: HUN-REN Hírek