hu / en

Megjelent Mikle György Uradalmi puszták a Dunántúl északi részén (1910–2020) – Vidékföldrajzi vizsgálat című kötete

A HUN-REN Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézet kiadásában megjelent

mikle videk borito b1

Mikle György 

Uradalmi puszták a Dunántúl északi részén (1910–2020) – Vidékföldrajzi vizsgálat 

című kötete a Magyar Történelmi Emlékek – Értekezések – A vidék vonzásában sorozat 6. részeként.


Mikle György az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karán, a Földtudományi Doktori Iskolában szerzett PhD-fokozatot 2021-ben. Korábban a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézetének, jelenleg a HUN-REN Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Regionális Kutatások Intézetének tudományos munkatársa. Doktori értekezésére épülő kötetében a „puszták népére”, az uradalmi pusztákat a 20. század elejétől napjainkig formáló folyamatokra és az ezek mögötti összefüggésekre összpontosít.

A vidékföldrajzi munka a nemzetközi folyamatokba ágyazva értékeli a puszták évszázados átalakulását. A könyvből kiderül többek között, hogy mi történt a majorok épületállományával (a kastélyokkal, magtárakkal, istállókkal és cselédházakkal) a második világháborút követően, kik és jellemzően mikor költöztek a pusztákra, illetve költöztek el onnan a 20. század közepétől kezdődően, mi volt az állami gazdaságok és termelőszövetkezetek szerepe a pusztai folyamatok formálásában, hogyan alakult a lakáshelyzet és a mindennapi élet ezeken a településeken. Továbbá az is megvilágítást nyer, hogy milyen ma a majorokban élni, így a könyv a volt uradalmi puszták előtt álló kihívások és a közeljövőben várható folyamatok értelmezéséhez is támpontot ad.

A kötet címnegyede itt elérhető, a tartalomjegyzék és az előszó itt olvasható.

A kiadvány ára: 3900 Ft. Megvásárolható és megrendelhető itt. 

 

A könyv bemutatójára 2024. május 7-én kerül sor, a Humán Tudományok Kutatóházában (HUN-REN BTK Történettudományi Intézet, Tanácsterem, 1097 Budapest, Tóth Kálmán utca 4., B. épület, 5. emelet). A kötetet bemutatja Győri Róbert, az ELTE Társadalom- és Gazdaságföldrajzi Tanszékének egyetemi docense, és Németh Krisztina, Intézetünk tudományos munkatársa. A bemutatót az MTA BTK Lendület Tíz Generáció Kutatócsoport szervezi.