hu / en

40 éves a Regionális Kutatások Intézete – Falukonferencia és évfordulós rendezvény

2024. május 29-30-án Pécsett került megrendezésre a Regionális Kutatások Intézete alapításának 40 éves évfordulója alkalmából szervezett RKK40 Anniversary Conference – Regional and rural development trends over the last forty years című kétnapos angol nyelvű konferencia.

Az 1955 óta akadémiai kutatóintézetként működő Dunántúli Tudományos Intézetet bázisán 1984-ben szerveződött a Regionális Kutatások Központja (RKK) és nyerte el a vidéki egységekre épülő, hálózatos szervezeti struktúráját.

A rendezvény megnyitóján beszédet mondott Navracsics Tibor, miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter, Jakab Roland, a Hun-Ren Központ vezérigazgatója, valamint Fertő Imre, a Hun-Ren Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont igazgatója.

 

 

 

A két nap folyamán összesen 12 szekcióban közel 90 előadás hangzott el, az első napot szakmai kerekasztal zárta.

 

 

 

A rendezvényen átadásra került az RKI Díj is: az idei díjazott Márton Judit gazdasági ügyintéző, ezúton is köszönjük sok éves munkáját és gratulálunk a Díjhoz!

⮚ A részletes program ITT érhető el.
⮚ További képek ITT és ITT

 


 

 

Egy nappal korábban 2024. május 28-án került sor a Regionális Kutatások Intézete és a Regionális Kutatások Alapítványa szervezésében szervezésében a X. Falukonferenciára: Az elmúlt negyven év regionális és vidékfejlesztési folyamatai címmel.

A konferencia fő célkitűzése – az elmúlt rendezvényekhez hasonlóan – integrálni a kormányzati szakpolitikusokat, a gyakorló agrár- és vidékfejlesztő szakembereket, illetve a tudományos élet azon képviselőit, akik szívükön viselik a vidék sorsát, és igyekeznek válaszokat találni a vidék problémáira, alternatívákat kínálni a különböző fejlesztési irányok között. A tanácskozás lehetőséget biztosít a résztvevők  véleményének kifejtésére és a kerekasztal beszélgetéseken egy egységesnek tekinthető fejlesztéspolitika számára is használható álláspont kialakítására.

A pandémiás időszak elmúltával a szervezők úgy gondolják, hogy van és lesz miről beszélni, eszmét cserélni, vitatkozni a vidékkutatóknak és a gyakorlati  szakembereknek.

A konferencia szervezői abban is bíznak, hogy a színvonalas szakmai programot kínáló rendezvény a tudományos és szakpolitikai hozadéka mellett a hazai vidékkutatói hálózat megújulását és újbóli megerősödését is szolgálja.
A konferencia célja a globális és lokális méretű vidéki térség, mint fő kutatási terep legfrissebb eredményeinek ismertetése, valamint elméleti és gyakorlati problémák megvitatása. A konferencia lehetőséget biztosít szakmai együttműködésre, közös pályázatokban való részvétel megtárgyalására, a PhD hallgatóknak előadás tartására. A konferencia célja továbbá a környezettudatosság, a környezeti nevelés és a kutatási eredmények hasznosítási fontosságának hangsúlyozása.

A konferencia megnyitója keretében előadást tartott Szabó Mátyás (szakpolitikai referens, Európai Bizottság) Demográfia, elnéptelenedés, szociális befogadás – a vidékfejlesztés uniós keretei a csatlakozás 20. évfordulóján címmel és Mayer Gábor (Területfejlesztésért Felelős Államtitkár) Kistelepülések a területpolitika horizontján témában. A nap folyamán 13 szekcióban több mint 80 előadás hangzott el, a konferencia főszervezője Horeczki Réka, Intézetünk tudományos főmunkatársa.  

2024

Júl

06

H

K

Sz

Cs

P

Sz

V

1

2

3

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

1

2

3

4

Következő hónap >