hu / en

Békés Gábor és Kézdi Gábor Adatelemzés című könyve magyarul is megjelent – könyvbemutató a Corvinuson

A Békés Gábor – Kézdi Gábor szerzőpáros Cambridge University Pressnél megjelent tankönyvének első része már magyarul is olvasható.

Budapesti Corvinus Egyetem

Békés Gábor és Kézdi Gábor (2024) Adatelemzés üzleti, közgazdasági és szakpolitikai döntésekhez. Alinea Kiadó, Budapest. Fordította Rózsás Sarolta, szaklektor: Bárdits Anna.   

„ … mindent tartalmaz, amit napjaink feltörekvő adatelemzőinek ismerniük kell”
Joshua Angrist

Az adatelemzéssel foglalkozók – és a területtel még csak ismerkedők – számára olyan eszközöket és módszereket kínál könyvünk, melyek jól használhatók valóélet-beli, adatok felhasználásával vizsgálható kérdések megválaszolásához. Tanácsokat adunk a megfelelő módszerek kiválasztásához és alkalmazásához, az eredmények megjelenítéséhez és értelmezéséhez, egyben igyekszünk segíteni a módszerek eredményes alkalmazásához szükséges készségek fejlesztését.

Az olvasó alapos áttekintést kap az adatok feltárásához és leírásához szükséges, és a regresszióelemzéshez használt módszerekről, valamint megtudhatja mikor, miért és hogyan működnek, és hogyan kapcsolódnak egymáshoz ezek a módszerek.
 
Az egyes fejezeteken esettanulmányok futnak végig, melyek hatékonyan szemléltetik az adatelemzést, támogatják a gyakorlati használat megismerését. Az esettanulmányok egy-egy érdekes kérdéssel kezdődnek, amelyekre valós adatok felhasználásával, a könyvben tárgyalt eszközök és módszerek alkalmazásával adunk választ. A megszerezhető tudás elmélyítését számos gyakorlókérdés és adatfeladat is támogatja. A könyvhöz kiterjedt online források is kapcsolódnak, többek között elérhetők a nyers és tisztított adatok, valamint az elemzéshez szükséges összes kód Stata, R és Python programnyelven.

 

Ez az izgalmas, új szöveg mindent tartalmaz, amit napjaink feltörekvő adatelemzőinek ismerniük kell; egyszerre átfogó és könnyen érthető. A két Gábor egy jó konfidenciaintervallumhoz hasonlóan szinte teljesen lefedte, amit érdemes tudni!”
Joshua Angrist Nobel-emlékdíjas professzor, Massachusetts Institute of Technology


„Az ökonometria és az adattudomány gyönyörű integrációja, amelyben az adatgyűjtéstől és a feltáró elemzéstől egyenes út visz a hagyományos regressziós modellezésig, majd az előrejelzésig és az oksági modellezésig. Éppen erre van szükség ahhoz, hogy a hallgatók következő generációját felvértezzük a két terület eszközeivel és felismeréseivel.”
David Card Nobel-emlékdíjas professzor, University of California

 

Könyvbemutató

Dátum: 2024. május 15. 17:00-19:00

Helyszín: Budapesti Corvinus Egyetem, Főépület E330 terem

Program:

17:00-17:10 Megnyitó, köszöntő: Major Klára (Corvinus, Közgazdasági Intézet, intézetvezető)

17:10-17:30 Békés Gábor szerzővel (CEU Közgazdasági Tanszék, docens) Horn Dániel (Corvinus, Közgazdasági Intézet, docens) beszélget

17:30-18:30 Kerekasztal-beszélgetés az üzleti és szakpolitikai adatelemzésről, a mesterséges intelligenciáról és általában az adattudomány üzleti felhasználásáról.

Moderátor: Békés Gábor

Résztvevők: 

  • Bodnár Viktória – IFUA Horváth ügyvezető partnere, a Corvinus oktatója;
  • Duronelly Péter – a Telekom adatelemző csoportvezetője;
  • Fazekas Dóra – Cambridge Econometrics magyarországi vezetője;
  • Vargha Simon – Google Cloud AI vezető adatelemzője;


18:30-19:00 Informális környezetben további beszélgetés és networking a résztvevőkkel, pogácsával és üdítővel

Az alábbi könyv már megrendelhető és a helyszínen kedvezményesen is megvásárolható.
A részvételi szándékot kérjük a kiadó felé itt   jelezni.