hu / en

Képesek lehetünk bioélelmiszerekkel ellátni az emberiséget? Fertő Imre és Bakucs Zoltán írása a KRTK blogban a Portfolion

 
 
 

HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat
Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont (KRTK) Közgazdaságtudományi Intézet
Agrárgazdaságtan és vidékfejlesztés kutatócsoport
 
 
A biogazdálkodási módszerek bevezetése egyre nagyobb figyelmet kap mind politikai, mind tudományos körökben. A biogazdálkodás paradigmája szerint a gazdaság kiegyensúlyozott egység, amelyben a termelési, környezeti és emberi tevékenységek integrálódnak. Az ökológiai állattenyésztésnek több korlátja van a hagyományos rendszerekhez képest. A legtöbb esetben a gazdaságban ökológiai növénytermesztést is feltételeznek, és a teheneknek legeltetniük kell a nyári időszakban, ami korlátot jelent a nagyobb gazdaságok számára. Az ökológiai állattenyésztésben a mesterséges megtermékenyítéssel szemben a természetes megtermékenyítést részesítik előnyben, és tilos a hormonok vagy más készítmények használata a hőszinkronizáláshoz vagy betegségek megelőzésére. Az ökológiai gazdaságoknak nem engedélyezett az állatgyógyászati készítmények használata, és a gyógyítás után gyógyászati készítményekkel a tej értékesítése kétszer olyan hosszú ideig tilos, mint a hagyományos rendszerekben. Az állatok takarmánya nem tartalmazhat GMO-kat, antibiotikumokat, növekedésserkentőket vagy hormonkészítményeket, és a borjakat három hónapig természetes tejjel kell etetni.


A bejegyzés alapjául szolgáló tanulmány:
Fertő, I., Bakucs, L. Z., Viira, A. H., Aleksandrova, O., Luik-Lindsaar, H., & Omel, R. (2024). Are Organic Farms Less Efficient? The Case of Estonian Dairy Farms. AGRIS ON-LINE PAPERS IN ECONOMICS AND INFORMATICS, 16(1), 23-34.

⮚ Tovább a teljes cikkre

Címlapkép forrása: Getty Images

 

 

2024

Júl

27

H

K

Sz

Cs

P

Sz

V

1

2

3

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

1

2

3

4

Következő hónap >