Keresés
Keresés
Close this search box.

hu / en

Hagyomány és nyitottság – Négy megoldásra váró terület a hazai gasztronómiában

Kovács Dezső és Horeczki Réka cikke a Turizmus Bulletin folyóiratban

Hagyomány és nyitottság

Négy megoldásra váró terület a hazai gasztronómiában

 

Kovács DezsőHoreczki Réka

 Turizmus Bulletin 24(4), 47–55 – Megjelent: 2024-12-14

[img]

Absztrakt

A gasztronómia minden társadalmi formában különleges alkotási és fogyasztási folyamatot takar, mely különböző helyszíneken és formában naponta ismétlődik. A gasztronómián keresztül visszatükröződnek egy adott korszak hétköznapi társadalmi viszonyai, légköre, jellegzetességei, sőt bizonyos értelemben a nemzet karaktere is. Az ételek, italok, édességek stb. megmutatják az adott társadalmi környezet lehetőségeit, a szakácsok, cukrászok és más szereplők felkészültségét, kreativitását, valamint a rendelkezésre álló alapanyagok, fűszerek mennyiségét és minőségét. A tanulmány a Baranya vármegyei gasztronómiához, vendéglátáshoz kötődő szereplők véleményét mutatja be azon faktorok mentén, melyeknél leginkább szükséges a változtatás.