Keresés
Keresés
Close this search box.

hu / en

Elképesztő, mennyi élelmiszer landol a kukában – A rövid ellátási láncok csökkenthetik ezt a veszteséget

Benedek Zsófia, Kujáni Katalin és Molnár Judith írása a KRTK blogban a Portfolion

 
 
Szerzők:
 

Benedek Zsófia, HUN-REN Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont (KRTK) Közgazdaságtudományi Intézet

Kujáni Katalin, Kislépték Egyesület

Molnár Judith, Civitas Alapítvány

 

 
A helyi élelmiszerrendszerek révén nemcsak friss, jó minőségű termékek kerülhetnek az asztalra: arra is megoldást nyújthatnak, hogy kevesebb élelmiszer vesszen kárba. Kutatásunk a kistermelők hétköznapi gyakorlatai és közösségi megoldásai mentén azt vizsgálja, hogy miként lehet a veszteségből fenntartható működés.

A globális élelmiszerrendszer egyik nagy kihívása, hogy a megtermelt élelmiszer közel egyharmadát nem fogyasztjuk el.

Ez nemcsak erkölcsi és gazdasági kérdés, hanem a klímaváltozás elleni küzdelem kulcsterülete is: a veszteség és a pazarlás évente a világ üvegházhatásúgáz-kibocsátásának közel 10%-át teszi ki. A probléma két fő forrása:

  • az élelmiszer-veszteség (ami a termeléstől a forgalmazásig tartó szakaszban keletkezik),
  • illetve az élelmiszer-pazarlás (ami elsősorban a háztartásokban jelentkezik).

 

Friss kutatásunk az élelmiszer-veszteség kérdéskörét vizsgálja, különös figyelmet fordítva a közvetlen termelő-fogyasztó kapcsolatokra, vagy legfeljebb egy közvetítő jelenlétére épülő rövid ellátási láncokban működő kistermelőkre. A legtöbb szakmai és technológiai fejlesztés ugyanis nagyüzemi környezetre szabott, így felmerül a kérdés: milyen lehetőségek állnak a kisebb léptékben működő termelők rendelkezésére?

⇒ Tovább a teljes cikkre

A címlapkép forrása: Getty Images