Benedek Zsófia, HUN-REN Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont (KRTK) Közgazdaságtudományi Intézet
Kujáni Katalin, Kislépték Egyesület
A globális élelmiszerrendszer egyik nagy kihívása, hogy a megtermelt élelmiszer közel egyharmadát nem fogyasztjuk el.
Ez nemcsak erkölcsi és gazdasági kérdés, hanem a klímaváltozás elleni küzdelem kulcsterülete is: a veszteség és a pazarlás évente a világ üvegházhatásúgáz-kibocsátásának közel 10%-át teszi ki. A probléma két fő forrása:
- az élelmiszer-veszteség (ami a termeléstől a forgalmazásig tartó szakaszban keletkezik),
- illetve az élelmiszer-pazarlás (ami elsősorban a háztartásokban jelentkezik).
Friss kutatásunk az élelmiszer-veszteség kérdéskörét vizsgálja, különös figyelmet fordítva a közvetlen termelő-fogyasztó kapcsolatokra, vagy legfeljebb egy közvetítő jelenlétére épülő rövid ellátási láncokban működő kistermelőkre. A legtöbb szakmai és technológiai fejlesztés ugyanis nagyüzemi környezetre szabott, így felmerül a kérdés: milyen lehetőségek állnak a kisebb léptékben működő termelők rendelkezésére?
⇒ Tovább a teljes cikkre
A címlapkép forrása: Getty Images