hu / en

Johannes Wachs és szerzőtársa tanulmánya megjelent a Collective Intelligence szakfolyóiratban Tovább olvasom

Tovább olvasom

A nyelvünkbe van kódolva a siker - Keller Tamás és Kiss Hubert János cikke a KRTK blogban Tovább olvasom

Tovább olvasom

Csáji Gergely Kál és szerzőtársai tanulmánya megjelent az Advances in Mathematics szakfolyóiratban Tovább olvasom

Tovább olvasom

Boza István, Hermann Zoltán és Horn Dániel könyvfejezete megjelent a COVID járvány hatásait elemző új EUs kiadványban Tovább olvasom

Tovább olvasom

Kutatónk, Muth Dániel elnyerte a Frontiers Research Foundation National Champions díját Tovább olvasom

Világszerte tudósok versengenek az 1,1 millió dolláros Frontiers Planet Prize-ért. Tovább olvasom

Megjelent Mikle György Uradalmi puszták a Dunántúl északi részén (1910–2020) – Vidékföldrajzi vizsgálat című kötete Tovább olvasom

Tovább olvasom

Lakócai Csaba (KRTK VGI) habilitációs előadása

A KRTK Világgazdasági Intézetben,

2023. február 16-án 10:00-tól kerül megrendezésre Lakócai Csaba habilitációs előadása

 

 

Az előadás címe

Jóllét és fenntarthatóság két válság között – A társadalmi jóllét és fenntarthatóság egyes mutatóinak alakulása országonként és országcsoportonként a 2010-es évtizedben.

 

Absztrakt

A habilitációs előadás témájának alapja az előadó egy, az International Journal of Sustainable Develeopment & World Ecology című folyóiratban 2022 évvégén megjelent cikke.  Ebben az anyagban a „boldogbolygó-mutató” (Happy Planet Index, röviden: HPI), illetve annak pillérváltozói kerültek összevetésre egymással, valamint az egy főre eső GDP-vel, mint a legelterjedtebb formális makrogazdasági mutatóval, 2019-es keresztmetszeti adatok alapján 152 ország sokaságában és azok egyes részsokaságaiban. A statisztikai elemzés eredményei kimutatták, hogy a vizsgált változók általában nem – vagy nemlineárisan – függnek össze a teljes országsokaságon belül, míg egyes országcsoportokat külön-külön vizsgálva másfajta összefüggések mutathatók ki. Ezzel szemben a várható élettartam (mint objektív jóléti mutató) és a szubjektív jóllét mért értékei között csak globálisan mutatható ki összefüggés, miközben a vizsgált részsokaságok szintjén nincs összefüggés.

A mostani habilitációs előadás ezt a témát szélesíti ki a vizsgálatba bevont további alternatív fejlődési mutatók felhasználásával, valamint 2011 és 2019 közötti idősorok vizsgálatán keresztül.