hu / en

Az agrárium kockázatkezelése: hogyan segíthetnek az állapotfüggő termelési modellek a gazdáknak a bizonytalanság kezelésében

Baráth Lajos cikke a KRTK blogban
Baráth Lajos, HUN-REN Közgazdaság- és Rgionális Tudományi Kutatóközpont (KRTK) Közgazdaságtudományi Intézet

 

 
A mezőgazdaság mindig is a gazdaság egyik legkiszámíthatatlanabb ágazata volt, hiszen a gazdáknak folyamatosan szembe kell nézniük számos bizonytalansági tényezővel. Az időjárás változékonysága, a kártevők és betegségek megjelenése, a piaci árak ingadozása, valamint a globális gazdasági és politikai események mind-mind olyan faktorok, amelyek befolyásolják a mezőgazdasági termelés eredményességét. Az elmúlt években a klímaváltozás hatásai tovább súlyosbították ezeket a kihívásokat, növelve az extrém időjárási események gyakoriságát és intenzitását, mint például az aszályok, árvizek vagy hőhullámok.

Ebben a kiszámíthatatlan környezetben a gazdáknak szükségük van olyan eszközökre és módszerekre, amelyek segítik őket a bizonytalanságok kezelésében és a termelési döntések optimalizálásában. Az agrárközgazdászok ezért egyre inkább egy innovatív koncepcióhoz, az állapotfüggő megközelítéshez fordulnak, amely lehetővé teszi a termelési folyamatok részletesebb és pontosabb elemzését a bizonytalanság közepette.

Új tanulmányunkban mélyreható elemzést nyújtunk az állapotfüggő termelési modellekről, bemutatva, hogyan alkalmazhatók ezek a modellek a mezőgazdasági terméshozamok elemzésére. Különös hangsúlyt fektetünk arra, hogyan lehet a terméshozamokat redukált formájú ökonometriai modellekkel megfogalmazni, ezáltal világosabb és pontosabb képet nyújtva a gazdákat érintő bizonytalanságokról és kockázatokról.

 

⮚ Tovább a teljes cikkre