Keresés
Keresés
Close this search box.

hu / en

Az élelmiszerek tesztelői félre is vezethetik a termékfejlesztést – Így szűrhetők ki a nem megbízható értékelések

Címlapkép forrása: Getty Images

 

Az élelmiszerek tesztelői félre is vezethetik a termékfejlesztést
Így szűrhetők ki a nem megbízható értékelések

 
Sipos László, Ágoston Kolos Csaba, Biró Péter, Bozóki Sándor, Csató László

 

 

Az élelmiszeripar számára kulcsfontosságú, hogy melyik termékfejlesztési iránynak megfelelően változtatják, módosítják az élelmiszereket, hogy a végtermékeket a fogyasztók leginkább preferálják. Egy friss tanulmányunk azt mutatja be, miként mérhető és értékelhető a fogyasztói válaszok konzisztenciája érzékszervi teszteken. Kutatásunkban két különböző skálát használtunk, majd ezeket külön-külön és együttesen is elemeztük. Eredményeinkben rámutatunk, hogy a következetlen, véletlenszerű fogyasztói válaszok befolyásolják a tesztek eredményeit. Az érzékszervi teszt során azok a fogyasztók, akik szélesebb tartományban használják mindkét skálát, azok válaszai következetesebbnek mutatkoztak. Mivel az élelmiszeriparban a termékfejlesztések kulcstényezője a fogyasztói megítélés, ezért lényeges a következetlen, nem megbízható fogyasztói válaszok kiszűrése.

Az élelmiszeriparban és a termékfejlesztésben alapvető fontosságú, hogy a fogyasztói visszajelzések valóban tükrözzék a fogyasztók igényeit. A kutatások általában azt vizsgálják, mennyire következetesen értékelik a fogyasztók a termékeket, hiszen a konzisztens értékelések segítik a megbízható döntéshozatalt, míg az inkonzisztens, látszólag véletlenszerű válaszok torzíthatják az összképet.

 

⮚ Tovább a teljes cikkre

 

A cikk alapjául szolgáló tanulmány itt olvasható.