hu / en

Boza István Akadémiai Ifjúsági Díjat nyert Tovább olvasom

Tovább olvasom

Jóna László a Fenntartható Városok "kerekaszTALK" című műsorának vendége volt Tovább olvasom

A beszélgetés témája a települési vízgazdálkodás volt. Tovább olvasom

Megjelent a City.hu Várostudományi Szemle alföldi városokkal foglalkozó tematikus lapszáma Tovább olvasom

Tovább olvasom

A kínai, japán és dél-koreai külföldi közvetlentőke-befektetések innovációs motivációi a visegrádi országokban Tovább olvasom

Gál Zoltán és Fazekas Gábor cikke Tovább olvasom

Magyarország ki van szolgáltatva Kínának – és a függés egyre csak nő Tovább olvasom

Sass Magdolna írása a KRTK blogban Tovább olvasom

Már születéskor eldől a magyar gyerekek sorsa - Hajdu Tamás és Kertesi Gábor írása a KRTK blogban Tovább olvasom

Tovább olvasom

KTI szeminárium: Csercsik Dávid – Irányításelméleti módszerek alkalmazása források igazságos elosztására tárolókkal rendelkező, kapacitáskorlátos hálózatokban több periódusú problémák esetén.

Az előadásra hibrid formában kerül sor zoom felületen, illetve személyesen a T 4.23-as KTI szemináriumi szobában 2024.02.15-én, 11.00 órától.

Előadó: Csercsik Dávid

Cím: Irányításelméleti módszerek alkalmazása források igazságos elosztására tárolókkal rendelkező, kapacitáskorlátos hálózatokban több periódusú problémák esetén.

Abstract:

2022 őszén az európai államok jelentős bizonytalansággal tekintettek a jövőbe az energia-, és ezen belül a gázellátás tekintetében.
A helyzet végül nem vált kritikussá, de a krízis kapcsán több koncepció felmerült arra vonatkozóan, hogyan lehetne az eddigi decentralizált, tagállami szinten koordinált beszerzés helyett, magasabb szinten koordinált mechanizmusokat alkalmazni – az Aggregate EU mechanizmus megvalósulása például ezen kezdeményezés következménye.
Az előadás során azt vizsgáljuk, hogyan lehet egy lehetséges, fiktív, teljesen központosított gázbeszerzési-, tárolási- és elosztási problémát kooperatív játékelméleti eszközökkel leírni egy egyszerű modellben, milyen aspektusok figyelembevételével lehet ezt a modellt realisztikus problémák esetén interpretálni és általánosítani, illetve hogyan lehet irányításelméleti módszereket alkalmazni a bevezetett modell megoldására.