hu / en

Megjelent A közoktatás indikátorrendszere 2021

 

A közoktatás indikátorrendszere 2021

Szerkesztette: Varga Júlia (KRTK KTI)
A kötet szerzői:
Hajdu Tamás (KRTK KTI)
Hermann Zoltán (KRTK KTI)
Horn Dániel (KRTK KTI)
Hőnich Heléna (KRTK KTI)
Varga Júlia (KRTK KTI)
Kutatási asszisztens: Herskovits Dávid
Olvasószerkesztő: Székács István
Copyright © Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont,
Közgazdaság-tudományi Intézet, Budapest, 2022.

 

Technikai útmutató
„A közoktatás indikátorrendszere 2021”
című kiadványhoz

Szerkesztette: Varga Júlia (KRTK KTI)
A kötet szerzői:
Hajdu Tamás (KRTK KTI)
Hermann Zoltán (KRTK KTI)
Hőnich Heléna (KRTK KTI)
Horn Dániel (KRTK KTI)
Varga Júlia (KRTK KTI)
Kutatási asszisztens: Herskovits Dávid
Copyright © Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont,
Közgazdaság-tudományi Intézet, Budapest, 2022

„A közoktatás indikátorrendszere 2021” című kiadvány a KRTK Közgazdaság-tudományi Intézetében kidolgozott, a magyar közoktatási rendszer jellemzőit adatokkal leíró jelzőszámrendszer negyedik kiadása, mely 2020-ig tartalmazza az indikátorok frissített értékeit.

2015-ben dolgoztuk a ki a Közgazdaság-tudományi Intézetben a közoktatási indikátorrendszert, azzal a céllal, hogy létrejöjjön Magyarországon egy rendszeres kiadvány, amely egyaránt alkalmas arra, hogy a szakpolitikai döntéshozók könnyen és pontosan tájékozódjanak a közoktatás aktuális állapotáról, illetve trendjeiről, és hogy az érdeklődő szakértő és nem szakértő közönség megismerje a magyar közoktatást jellemző legfontosabb mutatókat. Olyan indikátorokat alakítottunk ki, melyek amellett, hogy számszerűen leírják a jelenlegi helyzetet, lehetőséget adnak a mutatók ismételt megfigyelésére, mivel rendszeres adatgyűjtéseken alapulnak, melyek lehetővé teszik, hogy a kiadvány időközönként frissíthető, megjelentethető legyen. A mostani kiadás követi a korábbi kiadások  felépítését, de néhány új indikátort is tartalmaz, egy-két indikátort pedig elhagytunk a kiadványból, vagy azért mert nem álltak rendelkezésre az új adatok, vagy abból a célból, hogy az indikátorok száma kezelhető maradjon.

A kiadványból  valamennyi indikátor adatai letölthetők a 2010 és 2020 közötti évekre, az adattáblákban az indikátorok értékeit esetenként olyan bontásokban is közöljük, melyek máshol nem hozzáférhetőek. Az előző kiadáshoz hasonlóan, a 2021. évi kiadványban az adattáblák már nem csak magyar, hanem angol nyelven is elérhetőek, a kiadvány tartalmaz egy angol nyelvű összefoglalóval és angol nyelvű tartalomjegyzéket is.  A kötetet – a korábbi kiadásokhoz hasonlóan – kiegészíti a „Technikai útmutató A közoktatás indikátorrendszere 2021 című kiadványhoz”, mely minden egyes indikátornak ismerteti számítási módját és az egyes indikátorokhoz felhasznált adatok pontos forrását.