Keresés
Keresés
Close this search box.

hu / en

Artificial Intelligence for Agricultural Extension: Supporting Transformative 
Learning Among 
Smallholder Farmers - Nemes Gusztás és szerzőtársai cikke Tovább olvasom

Tovább olvasom

Rendszerszintű hiba, strukturális illúzió – Miért hibás a HUN-REN humán kutatóközpontok ELTE-hez csatolása? - Fertő Imre cikke a Portfolion Tovább olvasom

Tovább olvasom

Johannes Wachs és szerzőtársai tanulmánya megjelent a Scientific Reports folyóiratban Tovább olvasom

Tovább olvasom

A BYD lesz az új "mi autónk"? – A kelet-ázsiai cégek ilyen kockázatokat és lehetőségeket hoznak a V4-ek autóiparába - Szunomár Ágnes cikke Tovább olvasom

Tovább olvasom

Újratervez a CATL Debrecenben – ekkora az akkumulátorválság? Szunomár Ágnes a Portfolio Checklist pénteki podcast adásában Tovább olvasom

Tovább olvasom

Tényleg többet lehet keresni szakmunkásként, mint egyetemi végzettséggel? Hermann Zoltán és Varga Júlia a magyar munkaerőpiac állapotát elemzi a Qubit podcastjában Tovább olvasom

Tovább olvasom

Szunomár Ágnes a kelet-közép-európai régióba érkező működőtőke-befektetésekről beszélt a G7 podcastjában

„Ami viszont mindenképp jelentős trendnek tekinthető, hogy ezek az országok a kilencvenes évek, vagy akár a kétezres évek elején még egyáltalán nem, vagy csak minimálisan voltak jelen a régióban. Ehhez képest 20 év alatt egy jelentős szintre jutottak el. Nem lehet tudni, hogy ez a trend fog-e folytatódni, de amennyiben igen, akkor a jelenleginél lényegesen jelentősebb szereplők lesznek majd ebben a kelet-közép-európai régióban is”

Hozzájárul-e a helyi élelmiszervásárlás a hazai gazdaság fejlődéséhez? – Fertő Imre, Benedek Zsófia és Szente Viktória írása a Portfolio KRTK Blogjában

A helyi élelmiszerekkel kapcsolatosan számos pozitív vélekedés él a közvéleményben. Sokan úgy gondolják, hogy a helyi élelmiszerek frissebbek, egészségesebbek és alacsonyabb a környezet terhelésük. Mások szerint azért kell helyi élelmiszereket vásárolni, mert ez által segíthetjük a helyi termelőket és rajtuk keresztül a helyi gazdaságot is. Kutatásunkban azt a kérdést vizsgáltuk meg, hogy a rendelkezésünkre álló vizsgálatok mennyiben támasztják alá azt a népszerű vélekedést, hogy a helyi élelmiszerek vásárlása jótékony hatással van a helyi gazdaság növekedésére?

Mezei Cecília és Farkas Jenő Zsolt a KRTK Blogban bemutatja, mennyire sok magyar településen nehezíti meg az életet az alapvető szolgáltatások hiánya

Rövid elemzésünkben azt vizsgáltuk vajon melyek azok a települések az országban, ahol az alapvető szolgáltatások eltűnése miatt egyre nehezebb az élet. Vizsgálatunkban rámutatunk továbbá arra is, hogy mennyiben koncentrálódnak ezek a települések a térben, illetve milyen összefüggés található az alapvető helyi szolgáltatási kör és a települések gazdasági/társadalmi sajátosságai között.

Páger Balázs társszerzőkkel írt könyvfejezete megjelent a Regionális innováció, vállalkozás és gazdasági növekedés című kötetben

Szerkesztő: Varga Attila | Pécsi Tudományegyetem, Közgazdaságtudományi Kar, Pécs, 2021. | Megjegyzés: A könyv az Európai Unió, Magyarország és az Európai Szociális Alap társfinanszírozása által biztosított forrásból az EFOP-3.6.2-16-2017-00017 azonosítójú ″Fenntartható, intelligens és befogadó regionális és városi modellek″ című projekt keretében jött létre.